Sapa tak kenal dengan durian merah.. Auch! nie la makanan kegemaran kalau kat sabah. Di kampung saya, kami ada kebun durian tau..hehee, durian merah ada, durian putih pun ada . Tapi for me kalau pasal durian ni,yang warna merah ni juga lah pilihan hati. huhuu😃 Nak story sikit la pasal durian merah ni, pada kebiasaannya pokok durian merah ni akan berbuah sekali diantara pada bulan 8, 9 atau bulan10. Tapi satu benda yang menarik tentang durian merah kat kebun kami, pokoknya akan berbuah dua kali setahun. Diantara bulan 8, 9 atau bulan10 dan pada bulan 12. So, kesimpulannya kat sini, memang makan kenyang la sama durian merah. hahaa 😆😆 Pokok durian merah ni, tak sama macam durian putih, kalau durian putih xpayah susah-susah nak jolok/kait pun pandai jatuh juga. Tapi beza pula dengan durian merah ni, kita kena jolok sendiri, kalau tak jolok, xdapat la makan. kan sayangg durian tu buruk kat pokok. hehee.. Sebenarnya, durian merah ni sedap dimakan bila kita jeruk kemudian tumis.. so, bagi yang nak rasa durian merah yang osemm ni, datang la sabah ✌✌✌
Saturday, 26 November 2016
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
Sedap ni!
ReplyDeleteNampak pelik tapi tetep menyelerakan
ReplyDeleteFirst time to see this type durian...
ReplyDeleteSerius sedap... saya pun suka makan durian merah ne...
ReplyDeletekita samalah, saya pun suka sangat mkn durian merah yg djeruk lpas tu tumis..
ReplyDeleteseriously sedap!!!
ReplyDelete